Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Noors oorlogsmonument ingehuldigd in Grimbergen

Noors oorlogsmonument ingehuldigd in Grimbergen

Het eerste Noorse oorlogsmonument in ons land staat in Grimbergen. Meer bepaald op het vliegveld van Grimbergen. Vanmorgen werd het monument plechtig ingehuldigd in het bijzijn van heel wat prominenten uit binnen- en buitenland. 

Het  oorlogsmonument heeft de vorm van een Spitfire-vleugel en dat is geen toeval. “Het monument  werd ontworpen door de zoon van een Noorse Spitfire-piloot die hier gelegerd was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een brok graniet uit Oslo en het metaal stelt de Spitfire-vleugel voor, de toestellen waarmee de squadrons uitgerust waren tijdens de Tweede Wereldoorlog”, verduidelijkt Grimbergenaar Frans Van Humbeek .         

Het belang van dit monument wordt onderstreept door de aanwezigheid van heel wat prominenten. Onder meer de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg was vanmorgen in Grimbergen.En ook de Noorse televisie bracht de inhuldiging in beeld. Tijdens de plechtigheid vloog een Spitfire over het vliegveld als eerbetoon voor de Noorse troepen die hier eind 1944  gelegerd waren en meehielpen aan de bevrijding.  

RINGtv sprak ook met de ontwerper van het monument en met de nabestaanden van een van de piloten die hier om het leven kwam, vanavond in het nieuws op RINGtv.