hooghofasse.png

Open ruimte rond Hooghof in Zellik wordt versterkt

don 24 mei 2018

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft het landinrichtingsplan Hooghof goedgekeurd. Het landschap rond de historische hoeve in Asse wordt zo bestendigd en opgewaardeerd.

Het Hooghof is een historische abdijhoeve in Zellik (deelgemeente van Asse), vlakbij de Brusselse Ring. In 2013 kocht de Vlaamse Landmaatschappij 37 hectare gronden aan rond de hoeve. Sinds 2015 heeft de Vlaamse Landmaatschappij samen met de gemeente Asse en heel wat andere partners een landinrichtingsplan opgesteld voor het gebied, om de open ruimte rond de hoeve te optimaliseren.

Dat plan wil het landschap rond de hoeve Hooghof bestendigen en opwaarderen. De focus ligt op verbetering van de ecologische, landschappelijke en recreatieve verbindingen met de omgeving.

Nu het plan is goedgekeurd, zal een zone aan wijk Wilgendaal worden ingericht als parkgebied met onder andere een kleine hoogstamboomgaard en een hooiweide en worden ook enkele wegen en voetwegen opgefrist. Zo wordt onder meer de weg aan Obbergen heraangelegd en komt er een nieuwe wandelverbinding tussen Wilgendaal en de omgeving van het Hooghof. Verder komen er nieuwe poelen en wordt de erosie in het gebied aangepakt.

Voor de uitvoering van die maatregelen is er een budget van 706.000 euro, waarvan 450.000 euro wordt bekostigd door het kabinet Schauvlieghe. De gemeente Asse financiert grotendeels de rest en ook Wemmel betaalt een deel voor de verbetering van een stuk weg op zijn grondgebied. 

De technische plannen zijn reeds in opmaak. De uitvoering van de werken op het terrein is voorzien vanaf 2019. 

(Foto: Bruzz)