pepingen_oppositie.jpg

Oppositie Pepingen wil onbestuurbaarheid laten vaststellen

din 9 feb 2016

In Pepingen roepen de voltallige oppositie en de onafhankelijke schepen Peter Lacres de gemeenteraad een week vroeger bijeen. Volgende week dinsdag willen ze de onbestuurbaarheid van de gemeente vaststellen.

Het draait al maanden vierkant in de Pepingse gemeentepolitiek. Eerste schepen Lacres heeft zich afgescheurd van de bestuursploeg en is in zee gegaan met de CD&V-S.PA-fractie. Die nieuwe meerderheid weigerde eind vorig jaar al om de begroting voor 2016 goed te keuren omdat het bestuur te weinig rekening hield met de wensen van de oppositie. Op 16 februari wil ze de onbestuurbaarheid laten vaststellen. “Ze willen enkel postjes pakken en enkele prestigeprojecten realiseren waar de Pepingenaar zeker niet beter van zal worden”, reageert burgemeester Eddy Timmermans in het nieuws op RINGtv.

Met het prestigeproject doelt Timmermans op de bibliotheek die de oppositie wil onderbrengen in de Zagerij, naast het gemeentehuis. Voor de CD&V-S.PA-fractie en Lacres is die nieuwe bib een voorwaarde om verder te kunnen samenwerken. Volgens burgemeester Timmermans is dat financieel niet haalbaar. Voorts eist de oppositie twee schepenmandaten. Omdat de burgemeester weigert om op die vraag in te gaan, grijpt de nieuwe meerderheid naar een instrument uit het gemeentedecreet: als ze de structurele onbestuurbaarheid vaststelt, moet de provinciegouverneur bemiddelen. Mislukt die bemiddelingsopdracht, dan kan de gemeenteraad een nieuw schepencollege aanstellen en wordt de burgemeester ontslagen.