Overijse sluit zich aan bij Statiegeldalliantie

vrij 22 jun 2018

De gemeente Overijse treedt toe tot de Statiegeldalliantie. Die pleit voor het invoeren van statiegeld op plastic drankflessen en -blikjes met als belangrijkste reden zwerfvuil tegen te gaan. Meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten is al lid van de alliantie.

De Statiegeldalliantie verenigt bedrijven, lokale overheden, milieuorganisaties en andere organisatie. Allemaal willen ze het zwerfvuil zien afnemen. De beweging wil de regeringen van de drie gewesten aansporen om het statiegeldsysteem in te voeren voor blikjes en grote en kleine plastic flessen. De alliantie ijvert voor een ‘eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij burgers en lokale overheden en het verpakkende bedrijfsleven verantwoordelijk te maken’.

Andere initiatieven
In onze regio traden al heel wat gemeenten toe tot de statiegeldalliantie. Nadat raadslid Leen Gillis (Overijse2002/N-VA) in Overijse de zaak aankaartte, stemde de gemeenteraad unaniem voor het aansluiten bij de alliantie. De gemeente Overijse engageert zich ook om andere initiatieven te nemen zodat het zwerfvuil vermindert.