treinramp_buizingen.jpg

Parket klaar met eindvordering treinramp Buizingen

woe 18 jan 2017

Het parket van Halle-Vilvoorde is klaar met de eindvordering in het onderzoek naar de treinramp in Buizingen, ondertussen bijna zeven jaar geleden. In die eindvordering staat wie het parket wil vervolgen voor de politierechtbank. 

Op 15 februari 2010 botsten twee passagierstreinen ter hoogte van Buizingen. De ramp kostte aan 19 mensen het leven en daarnaast vielen er ook 162 gewonden. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp sleepte jarenlang aan omdat de technische situatie op de plaats van de ramp zeer ingewikkeld was. Uit het onderzoek bleek dat de bestuurder van de stoptrein vanuit Leuven door het rood was gereden. Maar het bleef onduidelijk of het stoplicht wel goed werkte. De onderzoeksrechter stelde uiteindelijk niet alleen de bestuurder in verdenking, maar ook de spoorwegbedrijven Infrabel en NMBS.

Het parket van Halle-Vilvoorde heeft nu zijn eindvordering klaar. Maar wie het parket wil laten vervolgen voor de politierechtbank, blijft nog even geheim. Het parket wil eerst alle nabestaanden op de hoogte brengen. Er is ook nog geen datum bekend voor de zitting van de raadkamer. Die zal uiteindelijk beslissen wie zich moet verantwoorden voor de treinramp in Buizingen.