pepingen_gemeenteraad.jpg

Pepingen stelt derde keer onbestuurbaarheid vast

woe 28 sep 2016

In Pepingen heeft de gemeenteraad voor de derde keer al de onbestuurbaarheid van de gemeente vastgesteld. 

Na de verkiezingen van 2012 vormden LVB en N-VA een nipte coalitie met één zetel op overschot in de gemeenteraad. Maar schepen Peter Lacres, die verkozen werd op de N-VA-lijst, sloot vorig jaar een verbond met oppositiepartij CD&V-sp.a. Daardoor beschikte deze plots over een meerderheid. CD&V-sp.a en Lacres stelden voor een eenheidscollege te vormen, maar daar gingen de partijen in het schepencollege niet op in.

De gemeenteraad stelde de onbestuurbaarheid een eerste maal vast in februari. Die werd ook goedgekeurd door bevoegd minister Homans. Maar daarop trok burgemeester Timmermans naar de Raad van State. Die oordeelde dat de onbestuurbaarheid onvoldoende bewezen was en schorste de beslissing van Homans. Daarop liet de nieuwe meerderheid in augustus een tweede maal de onbestuurbaarheid vaststellen. Maar Homans neemt voorlopig geen beslissing zolang de procedure bij de Raad van State niet is afgerond. Daarom worden alle eerdere vaststellingen ingetrokken waardoor ook het voorwerp van de procedure door de Raad van State komt te vervallen. Vervolgens werd in een nieuw gemeenteraadsbesluit opnieuw de onbestuurbaarheid vastgesteld. Dat besluit zal opnieuw overgemaakt worden aan de provinciegouverneur waarna minister Homans al dan niet een nieuwe bemiddelingspoging kan opstarten.  

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"51333","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"213","width":"610"}}]]

(v.l.n.r.: burgemeester Timmermans (LVB), André De Roubaix (CD&V-sp.a) en Peter Lacres (ex N-VA))

De LVB-N-VA benadrukt dat er wel degelijk nog hard gewerkt wordt in Papingen. Maar volgens de nieuwe meerderheid zit het bestuur in Pepingen volledig geblokkeerd. “Men handelt alleen de lopende zaken af. Er worden geen strategische beslissingen meer genomen.  Praten doet het college niet met de meerderheid van de gemeenteraad. Erger zelfs, de burgemeester weigert vandaag de meerderheid van de gemeenteraadsleden een hoffelijke handdruk”, aldus CD&V’er en voormalige burgemeester André De Roubaix.