politiecontrole.png

Politie controleert op gordeldracht en op rijden onder invloed

zon 4 maa 2018

Deze maand controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed en op gordeldracht. De controles maken deel uit van de campagne ‘Bij mij ben je veilig’, waarmee de provincie sensibiliseert om een gordel te dragen.

Positief is dat steeds meer mensen de gordel dragen in de auto, blijkt uit de Nationale gedragsmeting gordel die het VIAS-institute in 2015 uitvoerde. 91,7 procent van de personen vooraan in de wagen draagt de gordel.

Toch staat nog niet iedereen stil bij het verschil dat een gordel dragen betekent. “De gordel en het goed gebruik van een kinderzitje zijn belangrijke veiligheidselementen waarmee de inzittenden zich kunnen beschermen tegen de gevolgen van een ongeval. De impact van een botsing met een snelheid van vijftig kilometer per uur komt overeen met 35 maal het gewicht van de inzittende. Zelfs een botsing aan lage snelheid kan zonder gordel zware gevolgen hebben,” zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

De controles van deze maand focussen ook op rijden onder invloed. Lokale en federale politiemensen werken daarvoor samen. Wie rijdt onder invloed van alcohol is minder stuurvaardig, reageert trager en kan risico's minder goed inschatten. Daardoor verhoogt het risico op een ongeval. Bij 12,5 procent van alle verkeersongevallen met lichamelijk letsel die in 2016 in Vlaams-Brabant gebeurden, was er sprake van alcoholmisbruik.

Controlecijfers 2017
In 2017 werden 172.322 voertuigen gecontroleerd door de lokale en federale politiediensten. Zij hebben 69.446 ademtesten uitgevoerd. Daarvan waren er 1.536 alerte ademtesten en 2.063 positieve ademtesten. Dit komt overeen met twee procent overtreders.