24feb_tuinbouw.jpg

Preselecties ‘Meest Beloftevolle Hovenier’ in Merchtem

woe 24 feb 2016

Ondanks het koude weer was het vandaag in de tuinbouwschool van Merchtem bijzonder druk. Op het programma stonden immers de preselecties voor de wedstrijd ‘Beloftevolle Hovenier’. Twaalf tuinbouwscholen van over heel Vlaanderen waren in Merchtem op de afspraak.

De spelregels zijn voor iedereen duidelijk: een project uitvoeren binnen een strikt tijdsbestek en dat op een terrein van 6 meter bij 4 en met een pakket noodzakelijke materialen en planten. “Het plan werd op voorhand door een van de commissieleden van de Belgische federatie overhandigd aan de scholen. Op die manier konden de leerlingen dat inoefenen met de hele klas en dus niet enkel met de deelnemers van vandaag. Daardoor kunnen ze hier ook beter voorbereid te werk gaan. Maar het ontwerp ligt wel vast”, verduidelijkt Sven Peeters, de voorzitter van de Belgische Federatie Groenvoorzieners.

De leerlingen gaan aan de slag onder het toezicht van een strenge maar rechtvaardige jury. “Ik vind dat ze dit zeer goed doen. Uiteindelijk is dit al een uitdaging voor deze jonge mensen. Er komen toch wel een aantal gevorderde technieken aan te pas zoals de aanleg van borduren, de verhardingen en het planten zelf”, zegt jurylid Kurt Van Huylenerouck. Uit de deelnemers kiest de jury 3 ploegen die zullen deelnemen aan de finale begin mei in Beervelde.