uplace-brussels-central-square.jpg

Provincie blijft bezorgd over mobiliteit Uplace

vrij 13 feb 2015

De provincie Vlaams-Brabant reageert verdeeld op het nieuwe akkoord rond Uplace. Ze is tevreden dat de regering rekening houdt met de verkeersdruk in de regio, maar blijft bezorgd over de mobiliteitsproblematiek.

 

De provincie is blij dat de ruimte voor winkels en kantoren gevoelig verminderd wordt in het nieuwe GRUP voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel. 'Met het terugdringen van de oppervlakte voor winkels en kantoren worden de voornaamste veroorzakers van bijkomend verkeer aan banden gelegd. Dat is een goede zaak,' reageert Vlaams-Brabants gedeputeerde voor mobiliteit Tom Dehaene. 

Maar dat de Vlaamse regering niet raakt aan de winkelruimte van Uplace zelf, valt niet echt in goede aarde bij Dehaene. 'We blijven tegenstander van grote winkelcomplexen. Ze genereren onvermijdelijk te veel verkeer op één plaats en ze druisen regelrecht in tegen de Winkelnota over de versterking van handelskernen van de Vlaamse Regering.'

Ook andere projecten opnieuw vooruit

Niet alleen Uplace wachtte trouwens op een beslissing van de Vlaamse regering. 'Het is positief te noemen dat door de nieuwe beslissing over het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel het juridisch kader ook voor andere belangrijke projecten hersteld wordt,' benadrukt Julien Dekeyser, gedeputeerde voor ruimtelijke ordening. Zo kunnen projecten als de bouw van het nieuwe ziekenhuis van Vilvoorde en de reconversie van de Renaultgronden achter het Vilvoordse station eindelijk opnieuw vooruitgang boeken.