knipsel.png

Provincie krijg primeur van elektrisch autodelen

woe 6 jun 2018

Drie inwoners uit onze regio worden een jaar lang testrijder. Ze leasen een elektrische wagen die ze een jaar lang kunnen delen met vrienden, familie, collega's of onbekenden. De Bond Beter Leefmilieu wil met het initiatief elektrisch autodelen promoten. Vlaams-Brabant krijt de primeur, nadien volgt de rest van Vlaanderen.

10 Inwoners uit Vlaams-Brabant kregen van minister van Energie Tommelein de sleutels van hun nieuwe elektrische wagen overhandigd. Ze leasen die wagen voor ongeveer 500 euro per maand. Al is het niet de bedoeling dat zij alleen met die wagen rijden, maar hem een jaar lang delen met iedereen die dat wil. 

Alle ervaringen, noden en suggesties moeten de testrijders dan delen met de Bond Beter Leefmilieu. Die zal de resultaten gebruiken om het elektrisch rijden nog meer en beter te promoten. Een wagen staat immers gemiddeld 90 % van de tijd stil. "We gaan die veel efficiënter benutten als we de wagen gaan delen", aldus de BBL. "Dan hebben we minder wagens nodig en komt er meer ruimte vrij die we kwalitatief kunnen invullen." 

Leasen kan via het deelplatform Caramigo. Kostprijs is 25 euro voor een halve dag aangezien brandstofkosten, vrzekering, belastingen enz inbegrepen zijn. 

Het initiatief is een primeur voor Vlaams-Brabant, daarna volgt de rest van Vlaanderen.De provincie geeft het project een subsidie van 53.000 euro.