knipsel.png

Resten Romeinse heirbaan blootgelegd in Elewijt

woe 4 apr 2018

Bij grondwerken voor een verkaveling is in Elewijt een intacte Romeinse heirbaan blootgelegd. Het Agentschap Onroerend Erfgoed zal het terrein verder onderzoeken. 

De Romeinse heirbaan is in totaal 32 meter lang en wordt opgegraven tussen de Kastanjedreef en de Hofstraat. Het is geen verrassing dat de heirbaan daar wordt blootgelegd. Diezelfde Romeinse weg is op aanpalende percelen in de jaren '50 opgegraven. De oude weg van Rumst  naar Baudecet loopt langs de Romeinse vicus van Elewijt, een voormalig baandorp dat dateert uit de eerste eeuwen na Christus.

Naast de weg werden ook resten van Romeinse huizen gevonden. Onder andere oventjes van metaalbewerkers (bronsgieters en ijzersmeden). Bij eerdere archeologische opgravingen werden al elementen gevonden die wijzen op ambachtelijke activiteiten. Nu heeft men ontdekt dat het om metaalnijverheid gaat. 

Verder werden ook bronzen schalen en kommen gevonden. Op 14 april kan het publiek de opgravingen bezoeken, dan wordt de heribaan weer begraven.