explosie_zaventem.jpg

Slachtoffers van terreurdaden krijgen nationale erkenning

vrij 22 apr 2016

Precies één maand na de aanslagen in Zaventem en Brussel heeft de ministerraad een pakket maatregelen goedgekeurd om de slachtoffers van terreurdaden zo goed mogelijk te ondersteunen. Er komt onder meer een statuut van nationale erkenning voor de slachtoffers. Het Slachtofferfonds zal slachtoffers en hun nabestaanden ook proactief contacteren om ervoor te zorgen dat ze de gepaste begeleiding krijgen.

Uniek aanspreekpunt voor slachtoffers en nabestaanden

Minister van Justitie Koen Geens, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Defensie Steven Vandeput hebben de krachten gebundeld om de slachtoffers en hun nabestaanden van de aanslagen op 22 maart zo goed mogelijk te ondersteunen. Er werd een uniek aanspreekpunt opgericht in de schoot van het Slachtofferfonds bij de FOD Justitie. De FOD Justitie stelt twee medewerkers ter beschikking voor de coördinatie en aansturing, de FOD Sociale Zekerheid vaardigt twee medewerkers af om proactief telefonisch contact te leggen met de slachtoffers en hun nabestaanden. het Instituut voor Veteranen Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en oorlogsslachtoffers ten slotte, stelt sociaal assistenten ter beschikking om de slachtoffers en hun nabestaanden proactief op te sporen op het terrein en individueel te begeleiden naar de ondersteunende dienstverlening die de regering op poten zet.

Het uniek loket is bereikbaar op het unieke telefoonnummer 0471 12 31 24 en via het e-mailadres terrorvictims@just.fgov.be.

Statuut nationale erkenning

Onder leiding van de ministers van Sociale Zaken en van Defensie is een statuut van nationale erkenning uitgewerkt. Dit statuut is vergelijkbaar met dat van de oorlogsslachtoffers en garandeert noodhulp aan Belgische slachtoffers van terreurdaden. Afhankelijk van het geval kunnen ze rekenen op een gegarandeerd pensioen, de levenslange terugbetaling van medische kosten die het gevolg zijn van de aanslagen en een slachtofferkaart die hen bepaalde voordelen biedt. In afwachting van dat statuut kunnen slachtoffers en nabestaanden ook aanspraak maken op financiële noodhulp. De bovengrens voor die noodhulp wordt ook gevoelig opgetrokken.