asielzoekers10.jpg

Sluiting asielcentrum Terlanen heeft traumatische gevolgen voor minderjarige asielzoekers

din 7 jun 2016

"De sluiting van het asielcentrum Terlanen in Overijse kan een nieuw trauma veroorzaken bij de minderjarige asielzoekers die er verblijven. Ze kunnen niet zomaar verkast worden naar een nieuw centrum", dat stelt Johan Vanloo, de directeur van de middelbare school SMO, in een open brief aan onder meer bevoegd staatssecretaris Francken en de kinderrechtencommissaris.

Het overgrote deel van de 44 minderjarige asielzoekers die verblijven in Terlanen lopen school in het Sint-Martinuscollege in Overijse. De directeur van de school, Johan Vanloo, maakt zich grote zorgen over de emotionele gevolgen voor de jongeren nu duidelijk is geworden dat het centrum zal sluiten. Dat is het gevolg van de daling van de instroom van asielzoekers in ons land. “Hoe zullen de jongens de sluiting en de verhuis ervaren? Wat weekt dit bij hen los? Hebben zij geen recht op stabiliteit? Op welke manier worden ze – alsof het voorwerpen zijn – verhuisd? En als ze dan toch verhuisd moeten worden: zullen ze in Vlaanderen terecht kunnen? Blijven ze samen?”. Het zijn maar enkele van de bedenkingen die de directeur maakt in zijn open brief. Die is in eerste instantie gericht aan Theo Francken, de staatssecretaris voor Asiel maar werd ook verstuurd naar minister van Onderwijs Crevits, de kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en het gemeentebestuur van Overijse.

De sluiting is volgens Vanloo ook een aanfluiting voor alle vrijwilligers in Overijse, de leerkrachten en de leerlingen van het Sint-Martinuscollege en het GITO die zich hebben ingezet voor deze minderjarige vluchtelingen. “Pareltjes van leerkrachten werden aangetrokken en aangeworven voor de OKAN-klassen. Zij zetten zich meer dan 100% in om gedegen onderwijs te kunnen bieden aan deze jongeren. Ook hun job staat op de tocht, de sluiting is een kaakslag voor hun inzet”, aldus Vanloo. (foto's archief RINGtv)