Staat verloor 60 miljoen euro aan verkoop Brussels Airlines

zat 17 feb 2018

De federale overheid verloor bij de verkoop van Brussels Airlines 60 miljoen euro. Dat staat te lezen in de krant La Libre Belgique.

In 2001 was er geld nodig om een opvolger voor Sabena op te richten. Daarom kende de staat een lening van 125 miljoen euro toe. Via de federale participatiemaatschappij was die lening geschonken aan SN Airlholding. Op die lening moesten intresten worden betaald, maar dat gebeurde slechts in beperkte mate, zegt La Libre Belgique. Reden is het feit dat de luchtvaartmaatschappij in financiële problemen zat.

In 2009 werd de lening omgezet in winstbewijzen. Dat gebeurde kort nadat Lufthansa mede-aandeelhouder werd van Brussels Airlines. Omdat Brussels Airlines verlies maakte, werd er ook geen dividend uitgekeerd. 2 Jaar geleden nam Lufthansa alle aandelen van Brussels Airlines over en werden de winstbewijzen geannuleerd.

Op de aanvankelijke geïnvesteerde 125 miljoen euro werd een verlies geleden van 75 miljoen euro. Trekt men daar de intresten af (15 miljoen euro) komt dat uit op een verlies van 60 miljoen voor de Belgische staat.