integratie.jpg

Stad Vilvoorde organiseert onthaalgesprekken voor nieuwkomers

don 27 jul 2017

Nieuwkomers kunnen vanaf nu rekenen op een onthaalgesprek in het administratief centrum Mattenkot in Vilvoorde. Op maandag, dinsdag en donderdag kunnen nieuwe inwoners tijdens de loketuren zonder afspraak terecht bij 'toeleiders' die hen informeren, ondersteunen en wegwijs maken binnen de stad.

De zogenaamde toeleiders zijn ervaringsdeskundigen. Ook zij waren ooit nieuwkomers en weten daarom erg goed wat de noden en behoeftes zijn van nieuwe inwoners. Via een persoonlijk gesprek krijgen deze inwoners informatie over uiteenlopende thema’s zoals: het zoeken naar werk, de werking van de stadsdiensten, het sorteren van huisvuil en het vrijetijdsaanbod in Vilvoorde. De gesprekken worden in de moedertaal of contacttaal van de nieuwe inwoner gevoerd, maar er wordt wel gewezen op het belang van het snel aanleren van het Nederlands. Nieuwe inwoners die geïnteresseerd zijn in een cursus Nederlands, kunnen hiervoor terecht bij het Agentschap voor Integratie en Inburgering. Ouders met kinderen krijgen daarnaast ook informatie over het onderwijs in Vilvoorde en het vrijetijdsaanbod voor hun kinderen.

“Veel jonge gezinnen met kinderen vinden de laatste jaren hun weg naar Vilvoorde. Onze stad heeft veel te bieden aan haar inwoners, maar helaas zijn nieuwkomers daar niet altijd van op de hoogte. Daarom wil het bestuur extra inzetten op de ondersteuning van nieuwkomers zodat zij zich vlot kunnen integreren in de samenleving”, aldus schepen van sociale zaken en gelijke kansen Fatima Lamarti.