bourgeois2.jpg

Startende ondernemers overleven het best in Vlaams-Brabant

vrij 21 nov 2014

Van alle ondernemers die in onze provincie een zaak beginnen, is 74% na 5 jaar nog steeds actief.  En dat is beduidend hoger dan het Belgisch gemiddelde, zegt Unizo.

Vandaag is het Dag van de Ondernemer. 20% van alle Belgische ondernemers is trouwens actief  in Vlaams-Brabant en Brussel.  En opvallend is dat de overlevingsgraad in onze regio ook veel hoger ligt in vergelijking met de rest van België. 

74% van alle startende ondernemers is na 5 jaar nog steeds aan de slag.  Dat is 4% meer dan het Belgische gemiddelde en 6% meer dan het Brussels gemiddelde. Volgens regiodirecteur bij UNIZO Nancy Van Espen zijn de starters in Vlaams-Brabant hoger geschoold en dus ook beter voorbereid. 

Maar 1 op 4 moet dus wél de boeken dichtdoen. "Voornamelijk het financiële plaatje rond krijgen blijkt vaak een struikelblok", zegt Jan Sap, directeur-generaal bij Unizo.  

Vlaams minister-president Geert Bourgeois bracht vandaag naar aanleiding van de dag van de ondernemer een bezoek aan bakkerij Broodnodig in Hofstade.  Volgens hem zal de Vlaamse regering blijven inzetten op ondersteuning. “We willen vooral inzetten op onderzoek en ontwikkeling waardoor bedrijven kunnen evolueren.  Zoals Broodnodig in Hofstade is uitgegroeid van een ambachtelijk bedrijf tot een stevige KMO met veel shops : dat is innovatief”, aldus Bourgeois.