grimbergen_patrick_vandamme.jpg

Strategisch Project voor 'Groene Noordrand'

zat 22 okt 2016

Het Regionaal Landschap Groene Corridor (RLGC) heeft zaterdag in Meise haar Strategisch Project 'Groene Noordrand' voorgesteld. Hiermee wil men in de vallei van de Maalbeek en aangrenzende kouters op het grondgebied van Asse, Wemmel, Meise en Grimbergen op een geïntegreerde manier landschapherstel, natuurinrichting, ontsluiting voor zachte recreatie en duurzame landbouw nastreven.

Alhoewel dit gebied geprangd zit tussen de Brusselse ring en andere drukke verkeersassen zoals de E40, N9 en spoorwegen en de industriezone van Vilvoorde omvat het een verrassend groene open ruimte met beekvalleien en open kouters. De Maalbeek vormt samen met haar zijbeken de groenblauwe ruggegraat van het gebied. De vallei vormt een belangrijke schakel in een netwerk van grotere en kleinere natuurgebieden zoals het Beverbos op de grens van Wemmel en Grimbergen, het Nekkerbos in Grimbergen en het Lintbos in Asse. De vallei telt bovendien heel wat erfgoedpareltjes en beschermde dorpsgezichten en landschappen. RLGC kreeg van Vlaams minister Schauvliege groen licht om drie jaar lang werk te maken van een verdere verduurzaming van het gebied.

"We willen vooreerst een overlegplatform installeren met onder meer de gemeentebesturen en de Vlaamse Landmaatschappij om de visies op de duurzame ontwikkeling van dit gebied en lopende projecten in dit verband op mekaar af te stemmen. Als Asse bijvoorbeeld maatregelen neemt tegen overstromingen heeft dit consequenties voor Grimbergen. De open ruimte dient vanzelfsprekend gevrijwaard te worden maar we moeten zoeken naar een multifunctionele invulling met plaats voor zowel landbouw, recreatie, natuur als water. We willen daarnaast ook zelf projecten realiseren zoals het creëren van verbindingen tussen deze natuurgebieden en andere daarbuiten zoals het Laarbeekbos. Omdat we zelf geen middelen hebben zullen we hiervoor moeten aankloppen bij anderen", aldus projectcoördinator Brecht Vermote. (foto: Grimbergen, Patrick Vandamme)