thiery2.jpg

Thiéry blijft onaanvaardbaar voor Homans

maa 14 dec 2015

De buitengewone gemeenteraadsverkiezingen in Linkebeek hebben niets veranderd aan de positie van Damien Thiéry (MR). Voor minister Homans (NV-A) blijft hij onaanvaardbaar als burgemeester omdat hij in 2012 de taalwetten niet respecteerde.

Volgens Prolink heeft 40% van de inwoners in Linkebeek hun buik vol van de burgemeestercarrousel. Bijna 14% stemde blanco, 17% kwam niet opdagen en La Droite, de Franstalige lijst die felle kritiek had op Thiéry, haalde ook nog eens 6,6%. Volgens de tweetalige lijst Prolink van ontslagnemend burgermeester De Bruycker is er van een overwinning dan ook helemaal geen sprake.

Damien Thiéry zelf ziet het anders. Want bij de geldig uitgebrachte stemmen ging zo’n 94% naar de lijst LB van Thiéry. Die partij behoudt dus de 13 van de 15 zetels. Ook behaalde hij bijna evenveel voorkeurstemmen in vergelijking met 2012.

En dus zal Thiéry wellicht zichzelf opnieuw laten voordragen als kandidaat-burgemeester. Hij heeft naar eigen zeggen bij deze stembusgang de taalwetten wel gevolgd. En dus is er volgens hem deze keer geen vuiltje aan de lucht. Ook de MR liet weten dat hij de enige legitieme burgemeester is van de faciliteitengemeente.

Maar bij het kabinet Homans zijn ze niet onder de indruk van de verkiezingen. Homans liet eerder al verstaan dat deze stembusgang niets veranderd heeft aan de situatie. Thiéry heeft in 2012 de taalwet overtreden en dus is een benoeming deze regeerperiode uitgesloten. Tegen deze redenering zal Thiéry wellicht naar de Raad van State trekken.