Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tot 50 maanden cel voor Roemeense dievenbende

Tot 50 maanden cel voor Roemeense dievenbende

7 Roemenen zijn veroordeeld tot celstraffen tussen 10 en 50 maanden voor diefstallen in heel Vlaanderen. Ze zetten daarbij hun kinderen in om zo veel mogelijk te stelen. Ook in Asse, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw werden op deze manier oudere mensen beroofd.

Vooral bejaarde mensen die geld wilden afhalen aan bankautomaten waren het favoriete doelwit van de bende. Ze wachtten geduldig op het moment dat de bejaarde zijn of haar bankkaart bovenhaalde en de code ingaf. Hierop leidde één van de jonge daders het slachtoffer af, waarna een andere dader een geldbedrag afhaalde. In Asse, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw werden op deze manier mensen beroofd.

De jonge daders verschenen meermaals voor de jeugdrechter maar ze werden telkens vrijgelaten, waarna ze snel weer aan de slag gingen. Uit onderzoek blijkt dat de ouders de jonge kinderen op pad stuurden. De rechter was scherp in zijn vonnis, pecies omdat de ouders hun kinderen hadden misbruikt om dergelijke feiten te plegen. De celstraffen die de Roemenen kregen opgelegd, variëren van 10 tot 50 maanden.