Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Twee jaar cel voor politie-inspecteurs die buitenlandse bestuurders beroofden

Twee jaar cel voor politie-inspecteurs die buitenlandse bestuurders beroofden

Twee voormalige politie-inspecteurs van de Brusselse lokale politie zijn veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Eind 2015 beroofden ze op de Ring rond Brussel verschillende buitenlandse bestuurders onder het mom van een politiecontrole.

De twee inspecteurs van 24 en 26 jaar werkten voor de interventiedienst en hielden onder meer op de Ring rond Brussel auto’s met buitenlandse nummerplaten tegen voor een controle. Wellicht waren de inspecteurs van oordeel dat buitenlandse chauffeurs minder snel een klacht zouden indienen. Maar een Roemeen en een Pool deden dat toch. Een van hen werd aan de kant gezet op de Ring in Vilvoorde, gefouilleerd en beroofd. Tien dagen volgde een gelijkaardige klacht. Beide chauffeurs waren samen 5.300 euro kwijt.

Aanvankelijk ontkenden ze de diefstallen, maar op hun proces gaven ze de feiten toe. Op het proces hadden de advocaten van de verdediging om een werkstraf gevraagd, maar daar ging de rechtbank vandaag niet op in. “Er blijft een gebrek aan schuldinzicht, aangezien ze naar elkaar blijven wijzen als aanstoker van de feiten”, sprak de rechter in het vonnis. “De twee beklaagden hadden een bijzondere functie als politieman en genoten daardoor ook van het vertrouwen van hun medemens. Politie-inspecteurs moeten behulpzaam zijn en mogen dat vertrouwen niet misbruiken om schaamteloos te stelen”, aldus de rechter.

Beide beklaagden, die ontslag namen toen de feiten aan het licht waren gekomen, werden veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan de helft met uitstel.