asielzoekers.jpg

Tweede asielcentrum op komst in Overijse

vrij 5 feb 2016

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is van plan een opvangcentrum voor vluchtelingen te openen in het landhuis 'Ter Nood', het gewezen studiecentrum van de christelijke vakbond in het centrum van Overijse. De gebouwen staan nu leeg. De gemeente wacht wel nog op een officiële beslissing.

Tweede asielcentrum in Overijse

Fedasil, het Federaal Agentschap voor de opvang van Asielzoekers, opende eind vorig jaar al een nieuw opvangcentrum voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers in het voormalige woonzorgcentrum De Lasne in Terlanen. Daar is plaats voor in totaal 70 asielzoekers tussen 12 en 18 jaar oud. Nu heeft ook Vluchtelingennetwerk Vlaanderen plannen om in Overijse een asielcentrum te openen.

Asielzoekers met medische problemen

Het gaat opnieuw om een specifieke doelgroep. geen minderjarigen ditmaal, maar wel asielzoekers met een medische problematiek. Het gaat voornamelijk over mensen die niet autonoom genoeg zijn om te leven in individuele opvang, maar ook niet langer in een groot collectief opvangcentrum kunnen blijven.

Vluchteligennetwerk Vlaanderen heeft op dit moment 88 plaatsen in individuele woningen ter beschikking voor deze doelgroep en was op zoek naar een nieuw project voor de opvang en begeleiding ervan. Zo kwam de organisatie in het leegstaande Ter Nood terecht.

Samenwerking met Dokters van de Wereld

De maximale capaciteit is 50 personen, waarvan 35 medische plaatsen en 15 ‘gewone’ plaatsen. Die laatste zijn bijvoorbeeld voor een familielid dat een persoon met een medische problematiek vergezelt. Omdat asielzoekers met medische problemen specifieke begeleiding en zorg nodig hebben, wordt Dokters van de Wereld de partner van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in Overijse. Zij voorzien een ploeg van 13 beroepskrachten en minstens 20 vrijwilligers om voor de begeleiding te zorgen.

Eerst informatievergadering

Wanneer het centrum de deuren zal openen, is momenteel niet duidelijk. Voor het zover is, wil de gemeente Overijse een informatievergadering organiseren met Vluchtelingenwerk Vlaanderen