12_cacao_vvob_en_vredeseilanden_techn_school.jpg

Van Rompuy na missie in Ecuador: “Ik begrijp het trauma na een aardbeving”

din 31 mei 2016

Herman Van Rompuy uit Sint-Genesius-Rode is net terug van z'n eerste buitenlandse reis als ambassadeur van de VVOB. Dat is een Vlaamse organisatie die zich inzet voor onderwijs in ontwikkelingslanden. De voormalige president was alvast zwaar onder de indruk van de hevige aardbeving tijdens zijn verblijf. 

Drie maanden geleden werd Van Rompuy uit Rode, de voormalige president van Europa, ambassadeur voor de VVOB. Intussen heeft hij er zijn eerste buitenlandse opdracht al opzitten. Van Rompuy trok naar het Zuid-Amerikaanse Ecuador waar de VVOB 100.000 euro investeert in projecten waarbij bedrijven en technische scholen samenwerken. De bedrijven bieden modern materiaal aan voor de opleiding van leerkrachten, die op hun beurt de jonge generatie opleiden. Zo staat de jeugd sterker op de arbeidsmarkt.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"47058","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"456","width":"610"}}]]

Het project van de VVOB in Ecuador ligt in een regio die gevoelig is voor aardbevingen. Vele jongeren zijn zelfs getraumatiseerd door de zware beving van 16 april en de vele naschokken. “Toen we daar waren, hebben we zo'n aardschok meegemaakt van gemiddeld 6,8 op de schaal van Richter. Dat was enorm. We zijn holderdebolder de kamer uitgerend. En nu begrijp ik veel beter welk trauma die mensen beleefd hebben. Wij waren niet eens iets kwijt of gewond. Maar in gans die regio zijn er duizenden mensen zonder huis en 600 mensen gestorven”, aldus Van Rompuy.

Een uitgebreid verslag van de buitenlandse reis van Van Rompuy krijg je vanavond in het nieuws op RINGtv.