Vandaag Internationale Dag van de Vroedvrouw

woe 4 mei 2016

Kinderen ter wereld helpen, het is misschien wel het mooiste beroep ter wereld. Dat is het zeker voor Yvonne Van Riet uit Dworp. Zij begeleidt al dertig jaar kersverse mama's. RINGtv volgde haar naar aanleiding van de Internationale dag van de Vroedvrouw.

Al dertig jaar is Yvonne vroedvrouw bij Europaziekenhuizen in Ukkel, maar sinds kort doet ze in bijberoep ook aan Thuiszorg om de jonge mama's bij te staan. “Eigenlijk wist ik al in de lagere school dat ik voor dit beroep zou kiezen. Ik was altijd al zot van baby's. Het mooie is dat je elke keer toch één van de mooiste momenten van het leven kan delen met mensen die een kind krijgen. En ook al heb ik al duizenden baby's zien geboren worden, het blijft toch een zeer emotioneel moment”, aldus Yvonne Van Riet

In de loop der jaren is het beroep wel geëvolueerd. Vroeger werkten vroedvrouwen hoofdzakelijk in ziekenhuizen. Maar omdat de laatste jaren vooral het kortverblijf gepromoot wordt, begeleiden vroedvrouwen ook vaker mama's thuis. . “Maar gelukkig krijgen de kersverse mama’s daar hulp van Thuiszorg voor de gewone praktische zaken zoals de hygiëne en de verzorging”, aldus Van Riet. Helen Bogaerts zocht haar op naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vroedvrouw. Bekijk hierboven de volledige reportage.