afhandelaar_swissport2.jpg

Verlies contract met Ryanair kost Swissport 97 voltijdse jobs

din 10 jan 2017

Het kwijtspelen van het contract van Ryanair op Brussels Airport heeft volgens de Swissportdirectie gevolgen voor 97 voltijdse jobs. Dat is veel meer dan de vakbonden verwacht hadden. Het is nog onduidelijk over hoeveel arbeiders en bedienden het gaat. 

Vanaf 1 maart zal Aviapartner het contract met Ryanair overnemen van bagageafhandelaar Swissport. Tijdens de onderhandelingen over de gevolgen hiervan liet de directie van Swissport weten dat dit gevolgen zal hebben voor 97 personeelsleden. "Het cijfer van 97 lijkt ons overdreven. Toen we tijdens de onderhandelingen uitleg vroegen over hoe men deze berekening had gemaakt kregen we geen antwoord”, zegt Sandra Langenus van de socialistische vakbond ABVV. Een deel van het ontslagen personeel zal wellicht aan de slag kunnen bij Aviapartner. Volgens een CAO op de luchthaven moet dit gebeuren met behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden. “Wij vragen dat Swissport en Aviapartner hierover zo snel mogelijk rond de tafel gaan zitten en hopen dat Swissport voldoende personeel in dienst houdt voor het resterende werk", aldus Langenus.

Voor de bedienden geldt deze CAO echter niet. "Ik vrees voornamelijk problemen voor de bedienden die werkzaam zijn in de ondersteunende diensten”, zegt Thiery Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB. “Wat de operationele diensten betreft zal men immers wellicht een groot aantal bedienden in dienst houden omdat men na 1 maart stilaan moet beginnen aan te werven voor het hoogseizoen. Bovendien is er nu reeds een tekort door omstandigheden ", aldus Vuchelen.