viaduct_1_2.jpg

Verwijdering asbest viaduct kan starten in 2020

woe 15 aug 2018

De verwijdering van asbest op het viaduct van Vilvoorde, kan starten in 2020. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts als antwoord op een schriftelijke vraag van parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). Maar volgens Weyts wordt het een dure operatie, omdat de asbest zich momenteel in gebonden staat bevindt is het risico voor de volksgezondheid laag.

 

De verwijdering van de asbest op het viaduct zal een huzarenwerk worden. Die asbest zit in de brandwerende coating op het metalen gedeelte van het viaduct en dit zowel aan de binnen- als de buitenkant.  "De verwijdering zal gecontroleerd en in onderdruk in een afgesloten ruimte moeten gebeuren wat gezien de moeilijke bereikbaarheid van de externe schil op het viaduct kostelijk zal zijn," aldus Weyts.

Omdat de asbest in gebonden staat is, is de verdwijdering volgens de minister niet hoogdringend. Zo verwijst hij ook naar het feit dat bij recente luchtmetingen geen asbestvezels werden gedetecteerd. "De sanering zal samen met de verstevigingswerken ter hoogte van het viaduct worden uitgevoerd. Er zal versneld worden ingezet op deze werken om hier in 2020 mee te kunnen starten. Kostprijs en duurtijd van de werken zijn nog niet bepaald. Op de plannen voor de herinrichting van de ring hebben deze werken geen invloed", besluit Weyts.