vilvoorde_schepencollege.jpg

Vilvoorde vraagt jaarlijks 2,3 miljoen euro tegen radicalisering

maa 9 feb 2015

Burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde werkte op vraag van Premier Michel een voorstel uit dat de veiligheid in zijn stad en bij uitbreiding de Rand moet waarborgen. De aanleiding is de dreiging van het radicalisme en de problematiek rond de Syriëstrijders. Het plan kost zo'n 2,3 miljoen euro per jaar. Geld dat hoofdzakelijk van de federale en Vlaamse overheid zou moeten komen. 

28 Vilvoordse jongeren vertrokken al naar Syrië, 8 van hen keerden terug, 6 overleefden het niet. Nog eens 45 Vilvoordse jongeren en jongvolwassenen staan geseind als mogelijke vertrekkers.

De laatste weken wordt ook een verhoogd radicalisme vastgesteld bij zeer jonge Vilvoordse kinderen, vooral bij meisjes tussen 12 en 15 jaar. Alleen kan Vilvoorde die dreiging niet de baas. En dus vraagt de stad extra middelen van de hogere overheden. “Onze politiediensten moeten effectief versterkt worden zowel met maatschappelijke assistenten als met politieagenten. Daarnaast moeten we inzetten op preventie. Vilvoorde heeft dus ook nood aan jeugdwerkers en straathoekwerkers. Ik schat in totaal zo’n 22 krachten”, becijferde burgemeester Bonte.

Voor een degelijk veiligheids- en antiradicaliseringsbeleid in Vilvoorde en de Rand is volgens de burgemeester in totaal 2,3 miljoen euro per jaar van de hogere overheid nodig.