jonge_egeltjes.jpg

Vlaams-Brabanders redden 1.900 gewonde wilde dieren

woe 7 dec 2016

De voorbije 4 jaar hebben zo’n 1.900 mensen uit onze provincie een gewond wild dier gered. Voor een aangepast advies en het transport werd een beroep gedaan op de vrijwilligers van het Wildlife Taxi Team Vlaams-Brabant. Vogelbescherming Vlaanderen wil nu ook in de andere Vlaamse provincies een gelijkaardig team opstarten.  

Het Wildlife Taxi Team van de Vogelbescherming Vlaanderen haalde de voorbije 4 jaar  in onze provincie 1.300 wilde dieren op en brachten ze over naar een erkend opvangcentrum. Voorts gaf het team telefonisch advies aan zo’n 600 mensen met vragen over een wild dier in nood.  In veel gevallen kon het dier ook op eigen houtje naar een opvangcentrum gebracht worden. Het eerste jaar ontvingen de vrijwilligers zo’n 250 oproepen per jaar. Nu, vier jaar later, is dat aantal ruim verdubbeld. “We zijn in 2012 gestart in Vlaams-Brabant, als eerste provincie van Vlaanderen, met slechts een handvol vrijwilligers”, zegt Jimmy Pijcke van Vogelbescherming Vlaanderen. “Inmiddels is het Wildlife Taxi Team uitgegroeid tot een sterk en uniek netwerk van bijna zeventig enthousiaste helpers,” aldus Pijcke.

Alle mogelijke inheemse wilde diersoorten kunnen gemeld worden. Meestal gaat het om de meer algemene soorten zoals egel (foto), houtduif en merel. Maar niet onregelmatig worden vrijwilligers gevraagd om een ijsvogel, eekhoorn of houtsnip op te halen.

Coördinatoren gezocht

Op dit moment is er enkel een Wildlife Taxi Team actief in de provincie Vlaams-Brabant. Een dergelijk team zou in elke regio van Vlaanderen welkom zijn. Daarom start Vogelbescherming Vlaanderen met de uitbouw van nieuwe Wildlife Taxi Team-afdelingen over heel Vlaanderen. Daarom wordt een zoektocht gestart naar nieuwe coördinatoren. Vogelbescherming Vlaanderen zorgt voor gepaste ondersteuning en opleiding.   

Heb je interesse of vragen over noodlijdende wilde dieren? Neem dan contact op met Vogelbescherming Vlaanderen op het telefoonnummer +32 (0) 3 296 26 80 of stuur een e-mail naar info@vogelbescherming.be. Of neem een kijkje op vogelbeschermengel.be