de_lijn_studenten.jpg

Vlaams-Brabant koploper in het trein- en busgebruik

din 28 jun 2016

Vlaams-Brabant is absolute koploper in het treingebruik in Vlaanderen: 4% van de werknemers in de privésector spoort dagelijks naar het werk. Ook het busgebruik ligt met 3,3% fors boven het Vlaams gemiddelde. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van HR-groep Acerta. 

Acerta onderzocht het woon-werkverkeer bij meer dan 40.000 werkgevers in de privésector de voorbije vijf jaar. Hoewel het merendeel nog altijd kiest voor koning auto (69% in Vlaams-Brabant) zijn de alternatieven in opmars, zo blijkt uit de cijfers. De keuze voor de trein steeg met 20% in vergelijking met 2011. “4% van de werknemers neemt dagelijks de trein naar het werk. In Vlaanderen bedraagt het gemiddelde slechts 2,5%. Dus daar zijn we absolute koploper in”, zegt Dirk Vanderhoydonck van Acerta

3,3% van de Brabanders kiest voor de bus. Ook dat ligt boven het Belgisch gemiddelde van 2,5%. En ook de fiets wordt populairder in onze provincie: tusen 2011 en 2015 steeg het gebruik met maar liefst 51%. “Dat is onder meer het gevolg van de fietsautostrades. Maar wat ook helpt is de fietsvergoeding die sommige bedrijven uitkeren aan hun werknemers”, aldus  Vanderhoydonck. Meer hierover vanavond in het nieuws op RINGtv.