Vlaamse overheid moet meer doen dan alleen maar belangenconflict inroepen

woe 7 dec 2016

In het Vlaams parlement werd dinsdag heftig gedebatteerd over het belangenconflict dat de Vlaamse overheid heeft ingeroepen tegen een verstrenging van de Brusselse geluidsnormen. Maar een meerderheid is het erover eens dat de regering meer moet doen dan enkel haar tanden laten zien. 

Vorige week vrijdag riep de Vlaamse regering op voorstel van minister Weyts een belangenconflict in tegen de verstrenging van de Brusselse geluidsnormen voor vliegtuigen. Sinds 2000 mogen de maatschappijen die overschrijden met negen decibel overdag en zes 's nachts. Maar vanaf 1 januari wordt die tolerantiemarge afgeschaft. “Dit geeft ook enorme imagoschade aan de luchthaven. En wellicht zullen er daardoor meer vluchten over Vlaanderen worden afgeleid. Daar kunnen we niet mee akkoord gaan. En dat is ook de reden waarom de Vlaamse regering gebruik zal maken van het belangenconflict”, reageerde minister Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, dinsdag in het Vlaams Parlement.

Door het belangenconflict belandt het dossier nu op de tafel van het overlegcomité van de federale regering en deelstaten, waardoor de kwestie nu voor zestig dagen bevroren wordt.  Katia Segers (Sp.a) uit Liedekerke vindt het positief dat de Vlaamse regering haar tanden laat zien maar dringt aan op een duurzame oplossing. Ook volgens Gwenny De Vroe (Open VLD) uit Kampenhout benadrukt dit het belang van een federale vliegwet en samenwerkingsakkoord tussen de gewesten.

Over de uitbreidingsplannen van Brussels Airport heeft de Vlaamse regering nog geen formeel standpunt ingenomen. Dat kan pas na meer concrete gegevens of wanneer er vergunningen worden aangevraagd. Er volgt ook nog een consultatieronde met Brussels Airport. Groen neemt echter geen genoegen met deze afwachtende houding . “Als Vlaams minister van Leefmilieu moet Schauvliege een verantwoordelijk beleid voeren en alle hefbomen gebruiken om de werkgelegenheid en leefbaarheid te behouden”, antwoordde Ann Moerenhout (Groen) uit Kapelle-op-den-Bos. “Voorts moeten we een kader creëren waarin bepaald wordt wat mogelijk is en wat uitgesloten is”, besloot Bart Nevens (N-VA)