vvd.jpg

Vlaamse partijen over uitslagen Nederland

don 16 maa 2017

De Vlaamse partijen Groen en Open VLD reageren tevreden op de verkiezingsresultaten in Nederland. Ze zijn blij dat het optimisme het gehaald heeft van het pessimistisch populisme.

De Nederlandse premier Mark Rutte zijn conservatief-liberale VVD blijft de grootste partij in de Tweede Kamer met 33 zetels. De rechts-populistische PVV van Geert Wilders wint 5 zetels en wordt de tweede partij in Nederland. Lange tijd voerde PVV een nek-aan-nek-race met de christendemocraten van CDA en de sociaal liberalen van D66 maar die behaalden uiteindelijk 19 zetels. Hierna volgen grote winnaar GroenLinks met 14 zetels (+10) en de socialisten van SP  eveneens met 14 zetels (-1). Grote verliezer is PvdA. De partij verliest 29 zetels en houdt er nog 9 over.

Intussen feliciteert Groen-voorzitster Almaci de Nederlandse winnaars van de stembusgang. “Europa heeft opnieuw getoond dat er een alternatief is voor het pessimistisch populisme”, aldus Almaci.

 

Ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is tevreden dat het optimisme het gehaald heeft. Vlaams Belang benadrukt echter dat extreemrechts actueler is dan ooit. Dat heeft ook de kiezer in Nederland duidelijk gemaakt.

Wouter Beke (CD&V) is tevreden dat CDA heeft kunnen stand houden. Sven Gatz (Open VLD) merkt op dat de democratie nog steeds werkt. Er is volgens hem niets mis met stemrecht (i.p.v. stemplicht). Als het er toe doet gaan mensen wel degelijk stemmen. (foto VVD)