spitfire-564371_1280.jpg

Vliegveld Grimbergen eert Noorse oorlogspiloten met monument

woe 24 aug 2016

Het receratief vliegveld in Grimbergen zal in november een Noors oorlogsmonument onthullen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het monument, in de vorm van een Spitfire-vleugel, moet de herinnering aan de bevrijding levendig houden. Toen streek de Royal Air Force, waaronder de 132 ‘Noorse’ Wing er neer.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het kleine vliegveld in Grimbergen de thuisbasis van enkele Duitse Luftwaffe-eenheden. Niet lang na de landing in Normandië, op 6 oktober 1944 om precies te zijn, streken er opvallend veel Noorse militairen neer. Zij maakten deel uit van de 132 Wing en vlogen met Spitfires. Ze bleven uiteindelijk tot begin december in Grimbergen. Zes piloten kwamen om bij operaties die geleid werden vanop het Grimbergs vliegveld.

Het idee voor het monument is vorig jaar ontstaan tijdens een bezoek van Scramble, de Noorse vereniging van afstammelingen van piloten uit de Royal Norwegian Air Force. De voorzitter van Scramble, zoon van een oorlogspiloot, heeft het gedenkteken ook ontworpen. Op 4 november wordt het monument onthuld nabij de verkeerstoren op het vliegveld van Grimbergen. Het zou het eerste Noorse monument in ons land zijn.