VOKA Vlaams-Brabant: “minister Fremault speelt met vuur”

din 27 feb 2018

Werkgeversorganisaties Voka Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan zijn niet te spreken over de nieuwe demarche van Brussels Minister Céline Fremault. Die wil via de rechter de vliegroutes aanpassen. “In plaats van een oplossing te zoeken, trekt de minister naar de rechtbank om de situatie nog schever te laten trekken. Ze speelt met vuur. Onverantwoord”, klinkt het bij de werkgeversorganisatie.

Fremault krijgt een stevige veeg uit de pan van de werkgeversorganisatie. “De minister klaagt aan dat 75% van de vluchten boven de Kanaalroute te veel lawaai maken tussen 6 en 7 uur ’s morgens. Maar dat is logisch wanneer je zelf andere regels opstelt dan wat federaal geldt. Volgens de federale normen mogen vliegtuigen vanaf 6 uur ’s morgens vliegen volgens het dagschema, terwijl Brussel dan de geluidsnormen voor nachtvluchten hanteert. Dan klagen dat het eigengereide optreden problemen met zich meebrengt, is onvoorstelbaar”, aldus VOKA, dat pleit voor een gedragen oplossing voor de hele regio.

VOKA maakt zich namelijk – niet voor de eerste keer – grote zorgen over de gevolgen voor de luchthavenregio. “Een verzevenvoudiging van de overtredingen overdag en een verdubbeling van het al zeer hoge aantal overtredingen ’s nachts toont net aan dat de normen onredelijk streng zijn. Het zal de bedrijven alleen maar wegjagen, samen met duizenden jobs. Minister Fremault speelt met vuur.”