ba_ba.jpg

Weyts roept belangenconflict in tegen Brusselse geluidsnormen

din 29 nov 2016

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil een belangenconflict inroepen tegen de plannen van het Brussels Gewest om vanaf 1 januari strengere geluidsnormen te hanteren. De minister wil op die manier voorkomen dat de Vlaamse Rand rond Brussel meer geluidshinder te verwerken krijgt.

Sinds 2000 mogen de luchtvaartmaatschappijen de Brusselse geluidsnormen overschrijden met 9 decibels overdag en 6 decibels ‘s  nachts. Maar in mei besliste de Brusselse minister van Milieu Fremault dat er vanaf 1 januari geen overschrijdingen meer getolereerd  zullen worden.  Tegen die maatregel wil Vlaams minister Weyts nu een belangenconflict inroepen. Volgens hem zal de Vlaamse Rand door de verstrenging van de geluidsnormen nog meer hinder moeten slikken. “De belangen van de Vlamingen in de Rand zijn geschaad, gewoon omdat zij verhoudingsgewijs veel meer hinder te verwerken krijgen dan het Brussels Gewest, niettegenstaande dat de luchthaven van Zaventem voor het Brussels Gewest de grootst private werkgever is. Als het over de lusten gaat hebben ze het altijd over ‘Bruxelles Nationale’  en als het gaat over de lasten, dan is dat plots het Vlaamse Zaventem”, aldus Weyts in het nieuws op RINGtv.

Indien de Vlaamse regering een belangenconflict inroept, moet het Overlegcomité de zaak uitklaren en moet premier Michel bemiddelen tussen de gewesten. En zolang kunnen de nieuwe normen wellicht ook niet toegepast worden. Normaal zouden die ingaan op 1 januari.