ghequiere2.jpg

Yves Ghequiere uit Linkebeek wordt plan B

maa 14 dec 2015

Als minister van Binnenlands Bestuur Homans (N-VA) opnieuw de benoeming weigert van Damien Thièry en de Raad van State haar daarin steunt, zal Yves Ghequiere voorgedragen worden als kandidaat-burgemeester. Dat heeft de nummer 2 van de lijst LinkeBeek gezegd in gesprek met RINGtv.

Wellicht zal Damien Thiéry opnieuw worden voorgedragen door de gemeenteraad als kandidaat-burgemeester. Maar de kans is groot dat minister Homans ook die voordracht opnieuw zal weigeren omdat hij in 2012 de taalwetten niet respecteerde.

In dat geval trekt Thiéry andermaal naar de Raad van State. Want hij heeft naar eigen zeggen bij deze stembusgang de taalwetten wel gevolgd. Er is dus volgens hem deze keer geen vuiltje aan de lucht.

Maar mocht de Raad van State daar toch anders over oordelen dan wordt Ghequiere plan B. “Maar dat is in het geval het echt niet anders kan. Dan zal er inderdaad een andere kandidaat voorgesteld moeten worden en wellicht word ik dat dan. Maar dat scenario is dus voorlopig niet aan de orde”,zegt Ghequiere. 

Ghequiere krijgt ook steun van Prolink

Ghequiere krijgt ook de steun van de Vlaamse oppositiepartij Prolink. “Om een verdere escalatie en blokkering van de situatie in Linkebeek te voorkomen gaan we hem opnieuw voordragen”, aldus de partij. Prolink sprak ook het afgelopen jaar al enkele keren zijn steun uit voor Ghequiere. Homans benoemde hem enkele maanden terug overigens ook als burgemeester, maar hij weigerde die benoeming.

Yves Ghequiere verdubbelde zondag zijn voorkeurstemmen van 520 tot 958. Hiermee komt hij in de buurt van de 1200 voorkeurstemmen die Thiéry haalde, wat overigens minder is dan de 1.232 in 2012. De kandidatuur van Ghequiere zal volgens Prolink in tegenstelling tot die van Thiéry ook probleemloos aanvaard worden door de hogere overheid.