Topvolleybalcoach Dominique Baeyens uit Ternat blikt terug op carrière

zon 2 okt 2016

De Red Dragons die hun afscheidnemende coach Dominique Baeyens de lucht in gooiden na hun kwalificatie voor het EK. Dat was hét sportmoment van vorig weekend. Een afscheid in stijl, voor een trainer die bijna 30 jaar op het hoogste niveau heeft meegedraaid. In RINGtv-Sport blikt Ternattenaar Baeyens terug op zijn carrière.

"De reactie van de spelers was fantastisch. Dat was misschien nog het belangrijkste eerbetoon van zondag. Hoewel een staande ovatie van een volle Lotto Arena is ook mooi. Dat is niet aan iedereen gegeven, maar de reactie van de spelersgroep na het laatste punt. Dat was prachtig." De nu 60-jarige Dominique Baeeyens geniet nog na van het spontane afscheidscadeau van zijn spelersgroep. Het was dan ook een oprecht eerbetoon.

Baeyens was speler bij Kruikenburg Ternat en coachte nadien onder meer Zellik en Roeselare. Hij werd acht keer verkozen tot trainer van het jaar. Dat heeft alles te maken met de resultaten die hij neerzette, zo werd hij 3 keer kampioen met Zellik en 6 keer met Roeselare. Bovenal staat Baeyens bekend om zijn professionalisme.  's Nachts doorwerken om een tactisch plannetje uit te dokteren, Baeyens deed het.

"Soms op het absurde af, vind ik zelf", vertelt Baeyens. "Het gaat natuurlijk om het extra puntje en het gaat om één punt meer scoren op een bepaald moment en op topniveau is dat het verschil tussen winst en verlies en daar ben je steeds naar op zoek."

De afgelopen vier jaar coachte Dominique de nationale ploeg. Met Baeyens waren de Dragons een vaste waarde op de EK-eindrondes, haalden ze voor het eerst in 36 jaar nog eens een WK en speelden ze in de hoogste afdeling van de World League. Baeyens, die nooit Ternat verliet voor het buitenland, blijft aan de slag in de volleybalschool in Vilvoorde waar hij jonge spelers en trainers zal vormen. Daar kijkt hij naar uit.