asbestslachtoffers.jpg

Asbestslachtoffers bezoeken Eternit in Kapelle-op-den-Bos

woe 24 jun 2015

Asbestslachtoffers en hun familie of nabestaanden uit heel Europa hebben de Eternitfabriek in Kapelle-op-den-Bos bezocht. Ze vragen meer aandacht voor de asbestproblematiek en pleiten voor een gedenksteen in Kapelle-op-den-Bos. Het gemeentebestuur onderzoekt de vraag.  

Bij Eternit in Kapelle-op-den-Bos werden vroeger dakbekleding en golfplaten gemaakt die het kankerverwekkende asbest bevatten. Maar in ’98 werd het gebruik van asbest verboden nadat duidelijk was geworden dat de vezels bij inademing schadelijk zijn voor de gezondheid.

Dinsdag bracht  een internationale delegatie van asbestslachtoffers een bezoek aan Kapelle-op-den-Bos. Initiatiefnemers waren de vzw Abeva, de vereniging van asbestslachtoffers, en het IBAS, het internationaal secretariaat tegen asbest. "We zijn zeer blij dat burgemeester Edward De Wit (CD&V) ons heeft ontvangen, hij is de eerste burgemeester van Kapelle-op-den-Bos die dit officieel heeft gedaan", zei co-voorzitter Eric Jonchheere van Abeva.

Daarna ging het naar de fabriekspoort van Eternit waar de nabestaanden spandoeken ontrolden en een kort persmoment organiseerden. De groep trok ook naar de begraafplaats van Kapelle-op-den-Bos waar tijdens een ingetogen moment bloemen werden neergelegd.

Eén van de nabestaande is Hilde Van de Vondel. “'We wonen in de regio en mijn broer is 10 jaar geleden aan de gevolgen van asbestkanker overleden. Nu heeft mijn andere broer ook dezelfde symptomen en diagnose gekregen. Hij is ongeneeslijk ziek. Het is zeer pijnlijk en moeilijk om te verwerken. We kennen zoveel namen van asbestslachtoffers. Maar er zijn er veel meer die we niet kennen. Daarom willen we aandacht vragen voor deze problematiek  en we willen niet dat Eternit dit zomaar wegveegt”, verduidelijkt Hilde Van de Vondel.

Ook de buitenlandse bezoekers waren zeer vastberaden en wisten waarom ze naar Kapelle-op-den-Bos kwamen. “Kapelle-op-den-Bos is 'ground-zero' voor asbestslachtoffers, de activiteiten wereldwijd werden van hieruit aangestuurd. Ik ben blij dat we de burgemeester hebben ontmoet, en ik hoop dat er ooit een dag komt dat Kapelle-op-den-Bos en de hele wereld van deze verschrikkelijke erfenis verlost zal zijn”, getuigt de Britse Laurie Kazan-Allen.

Eternit steunt asbestslachtoffers en onderzoek

Het bezoek is een opvallend initiatief want in 2011 werd het bedrijf nog veroordeeld voor verduistering van wetenschappelijke kennis over asbest en winstbejag. Een veroordeling waartegen Eternit beroep aantekende.  

De bedrijfsleiding van Eternit onderstreept echter dat de onderneming fors investeert in wetenschappelijk onderzoek, vergoeding van slachtoffers en sanering. “Alhoewel Eternit meer dan 15 jaar geleden stopte met het gebruik van asbest, zullen er spijtig genoeg ook in de toekomst nog mensen ziek worden en overlijden”, reageert gedelegeerd bestuurder Patrick Balemansop op het bezoek. “We kunnen de klok helaas niet terugdraaien, maar met ons beleid willen wij op een open en verantwoorde manier omgaan met het vroegere gebruik van asbest door ons bedrijf. Dit zowel naar onze eigen medewerkers als naar de buurt en de samenleving toe. De slachtoffers liggen het bedrijf nauw aan het hart. De meesten zijn vroegere medewerkers en collega's”, aldus Balemansop.

In 2000 werkte het bedrijf een eigen financiële regeling uit voor mesothelioomslachtoffers. Door de oprichting van het Asbestfonds in 2007 hebben ook zelfstandigen en omgevingsslachtoffers gelijke toegang tot een financiële vergoeding.