civiele_bescherming3.png

Dan toch sluiting dienst Civiele Bescherming in Liedekerke?

don 9 maa 2017

Zal de kazerne van de Civiele Bescherming in Liedekerke dan toch de deuren moeten sluiten? Volgens de Liedekerkse burgemeester Luc Wynant is de beslissing gevallen. En ook Vlaams parlementslid Katia Segers uit Liedekerke vreest daarvoor. Maar op het kabinet van bevoegd minister Jan Jambon zeggen ze dat die informatie voorbarig is.

De 130 werknemers van de Civiele Bescherming in Liedekerke vrezen al lange tijd voor het voortbestaan van hun dienst. De federale overheid wil de Civiele Bescherming hervormen en een aantal kazernes sluiten. Burgemeester Luc Wynant zegt dat hij gisteren de definitieve bevestiging heeft ontvangen van de sluiting van de Civiele Bescherming op zijn grondgebied. 

Maar de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon benadrukt aan onze redactie dat de beslissing nog niet genomen is. "Het is de ministerraad die de uiteindelijke beslissing moet nemen en over dit onderwerp is de ministerraad nog niet bijeen geweest", zegt Olivier Van Raemdonck. De beslissing zal wel in de komende weken vallen, vertelt hij nog. 

Vlaams parlementslid Katia Segers is ervan overtuigd dat de kogel wel door de kerk is. Zij vindt het plan verwerpelijk. "Als er nog twee kazernes overblijven, Crisnée en Brasschaat, dan gaat het in het noorden van ons land mogelijk zijn om snel ter plaatse te zijn bij een ramp. Maar als er in West-Vlaanderen of rond Brussel een ramp gebeurt en de civiele bescherming moet van Brasschaat komen, dan staan ze in de file rond Antwerpen naar Brussel en komen ze gewoon te laat."
 
Ook de Liedekerkse N-VA voorzitter Kasper Daem liet het kabinet Jambon al het ongenoegen weten van de lokale N-VA-afdeling over het nieuws over de sluiting van de civiele bescherming. "N-VA Liedekerke begrijpt niet dat de centrale ligging en de recente modernisering van
de kazerne in Liedekerke blijkbaar niet werden weerhouden als doorslaggevende argumenten. Het belangrijkste blijft wel dat niemand wordt ontslagen! Wie afvalt, krijgt een andere baan, bijvoorbeeld bij de brandweer of bij een andere overheidsdienst," aldus Daem.