school_dialect2.jpg

‘Das giel good gedoen van ons’

woe 25 nov 2015

De zesdejaars van de Vrije Basisschool Jan Ruusbroec in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) leren het plaatselijke dialect spreken. De speciale taallessen passen in het principe van omgevingsonderwijs. De leerlingen leren daarbij zo veel mogelijk facetten uit hun leefomgeving, ook de lokale streektaal.

“Het idee voor deze les kwam eigenlijk van de leerlingen zelf”, vertelt Greta Muylaert, de directeur van basisschool Jan Ruusbroec. “Wij zijn een multiculturele school. Wij maken dus kennis met heel veel talen. En we hebben ook een samenwerking met de senioren van het Paviljoentje. Op een dag moesten de leerlingen hen interviewen en toen was een veelgehoorde reactie dat de ouderen toch wel een compleet anders Nederlands spraken”, aldus Greta Muylaert.

En dus maakte de school ook voor de streektaal tijd vrij in het lessenrooster. Tijdens de dialectlesjes laat de school zich bijstaan door Be.Brusseleir, een organisatie die het Brussels dialect zo veel mogelijk wil promoten. De les viel bijzonder in de smaak bij de leerlingen, die niet alleen veel plezier beleefden, maar ook echt veel bijleerden. Het resultaat van dit originele taalbad zie je vanavond in het nieuws op RINGtv.

Hieronder kan je alvast genieten van een van de lokale hits die de leerlingen intussen helemaal uit het hoofd kennen.