brand_schuur.jpg

12 kalfjes sterven bij brand in loods Ternat

maa 13 jul 2015

In Ternat is vannacht brand ontstaan in een loods op een boerderij langs de Assesteenweg. Het vuur brak rond 4u uit. Bij de brand kwamen 12 kalveren om het leven. 

 

 

 

In de loods langs de Assesteenweg werd hooi opgestapeld. Er stonden ook koeien in. "Vannacht om vier uur hebben ze mij wakker gemaakt," vertelt Jan De  Schrijver, de eigenaar van de betrokken loods. " Een collega-landbouwer die hier gepasseerd was met zijn tractor, heeft mij gewekt. Toen stond de stal al in lichterlaai, en stond het stro al volledig in brand. We hebben toch nog een veertig dieren kunnen redden. Aan twaalf konden we niet aan. Die zijn gestikt door de rook en omgekomen."

De brandweer heeft geblust tot ongeveer 11u vanmorgen. "De boer was al bezig zijn dieren te redden, getuigt Luitenant Frans Lelon van de brandweer van Asse. "Wij hebben hem daarbij geholpen. We hebben nog een aantal dieren kunnen redden. Helaas kwam onze redding te laat voor een twaalftal kalveren. Zij zijn gestikt door de rook. En dan hebben we massaal de brand aangevallen."

Waarom het stro in brand is gevlogen, is nog niet helemaal duidelijk. "Momenteel staat dat nog niet vast. Het kan veel oorzaken hebben, waaronder zelfontbranding. Maar daar is momenteel nog geen uitsluitsel over," aldus Lelon.