25587_foto_1.jpg

140 graven verdwijnen op kerkhof Vollezele ondanks voorlopige bescherming

woe 4 feb 2015

Op het kerkhof van de Sint-Pauluskerk in Vollezele zullen zo’n 140 graven verwijderd worden ondanks de voorlopige bescherming door minister Bourgeois.

De gemeente wil van de kerkomgeving in Vollezele een park maken. Om te voorkomen dat het kerkhof zou verdwijnen liet minister van Onroerend Erfgoed Bourgeois op vraag van de lokale N-VA de site voorlopig beschermen. Dit met het oog op een definitief bescherming. (lees ook ‘Kerkhof Sint-Pauluskerk Vollezele wellicht beschermd’)

Nu blijkt dat maar zo’n 100 graven beschermd zijn, de andere 140 graven zullen gesloopt worden. "Dat besliste onlangs de gemeenteraad", zegt burgemeester Deneyer. Enkel de graven van gestelde lichamen, kindergraven en historisch waardevolle graven zullen niet verwijderd worden. De N-VA roept de inwoners op om alsnog protest aan te tekenen tijdens het openbaar onderzoek dat nog zo’n 30 dagen loopt. Of dat iets zal opleveren is twijfelachtig. De gemeente heeft immers laten weten dat er zal gestart worden met de ontruimingswerkzaamheden van zodra het weer dat toelaat.