vlcsnap-2016-03-21-12h46m46s74.png

170 passagiers urenlang vast op trein na aanrijding in Buizingen

maa 21 maa 2016

In Buizingen hebben de voorbije nacht zo’n 170 passagiers van een TGV urenlang vastgezeten na een aanrijding met een persoon. Pas vanmorgen rond 3u kwamen ze aan met een andere trein in Brussel-Zuid.

Treinreizigers die van Parijs met de Thalys onderweg waren naar Brussel-Zuid hebben vier uur vertraging opgelopen nadat de trein tussen Halle en Buizingen zondagavond rond 23 uur een persoon had aangereden. Net voor het station van Buizingen kwam de hogesnelheidstrein tot stilstand.

Aan boord zaten 170 reizigers, waaronder gezinnen met jonge kinderen die terugkeerden van Disneyland, oudere mensen en zwangere vrouwen. Er werd beslist een tweede trein te laten aanrukken zodat de gestrande pendelaars konden overstappen, maar dat moest met loopbruggen en hulp van de brandweer gebeuren. Door de evacuatie en de grote diversiteit aan personen op de treinstellen werd het pre-MIP (wat  staat voor Medisch Interventieplan) afgekondigd. De bedoeling was om extra brandweerlieden paraat te houden en geneeskundige hulp klaar te hebben indien mensen onwel zouden worden. Het overstappen verliep uiteindelijk zeer vlot waardoor de trein rond 3 uur kon vertrekken richting Brussel-Zuid.

Pas deze ochtend kon het bewuste spoor waarop de aanrijding gebeurde vrijgegeven werd. Door het incident stonden ook twee andere hogesnelheidstreinen geblokkeerd in Frankrijk. Over de oorzaak van de aanrijding is voorlopig nog niet al te veel geweten maar er wordt uitgegaan van een wanhoopsdaad. De politie zal dit verder onderzoeken.