18-jarige leerling in Vilvoordse school aangehouden die naar Syrië wou vertrekken

vrij 16 jan 2015

In Vilvoorde heeft de politie vanmiddag een 18-jarige leerling op school opgepakt. De jongeman gedroeg zich euforisch na de aanslagen in Parijs en zou van plan zijn geweest om met valse identiteitspapieren naar Syrië te vertrekken. Dat heeft burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte aan onze redactie verteld in een studiogesprek dat we vanavond uitzenden in het nieuws.

 

Hans Bonte is voor een stuk gerustgesteld dat de politie met de grote antiterreuractie wellicht belangrijke aanslagen heeft kunnen verijdelen. Maar hij voelt tegelijkertijd dat de onrust in de samenleving, in het onderwijs, bij de moslimfamilies toeneemt en dat baart hem zorgen. Want onrust is nergens goed voor, vindt hij.

Hij vreest ook niet meteen een aanslag in zijn eigen stad. 'Er is altijd een risico, maar we moeten geen paniek zaaien,' zegt Bonte. 'Ik weet dat we in onze stad alles op alles zetten.' De arrestatie vanmiddag van de 18-jarige leerling van het KITO, het Katholiek Instituut voor Technnologisch Onderwijs in Vilvoorde, bewijst volgens Bonte dat die aanpak werkt, ook preventief. 'In mijn stad wordt er zeer nauwkeurig gewerkt, maar ik ben niet zeker dat ik hetzelfde kan zeggen over andere delen van het land. '

Het volledige gesprek ziet u vanavond vanaf 18u in het nieuws op RINGtv.