file_ring3.jpg

192 gemeenten pakken zelf het klimaatprobleem aan

maa 26 jan 2015

192 gemeenten hebben werk gemaakt van een klimaatplan om de CO2 uitstoot te verminderen. Het spreekt voor zich dat dit voor industriegemeenten een grotere uitdaging wordt dan voor plattelandsgemeenten. Zo is de CO2-uitstoot per  inwoner in Machelen 5 keer groter dan in Opwijk. 

Het was in 2008 dat de Europese commissie het burgemeestersconvenant lanceerde, een contract waarin steden en gemeenten beloven om tegen 2020 20 % minder CO2 uit te stoten. Eén derde van de Vlaamse steden en gemeenten hebben dat convenant intussen ondertekend, schrijft De Standaard.

Opdat het engagement geen dode letter zou blijven investeerden heel wat steden en gemeenten in windmolens, elektrische wagens, groene energie, woningrenovatie, enz… Gemeenten krijgen daarbij ondersteuning van het expertenbureau Futureproofed dat een actieplan op maat uitwerkt. En dat is nodig want op het vlak van CO-2 uitstoot zijn er nogal grote verschillen tussen de gemeenten, dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid. Zo stootte een inwoner in Machelen gemiddeld 15 ton CO2 uit. Dat is 5 keer meer dan een inwoner in Opwijk. 

 

Top 5 slechtste scores

Machelen: 14,9 ton

Drogenbos: 12 ton

Zaventem: 8,9 ton

Hoeilaart: 7,1 ton

Ternat: 7,2 ton

 

Top 5 beste scores

Opwijk: 3,0 ton

Liedekerke: 3,2 ton

Linkebeek: 3,3 ton

Roosdaal: 3,3 ton

Galmaarden: 3,6 ton

(Bron Vlaamse overheid departement Leefmilieu, Natuur en Energie)