2 op de 3 ondernemers in Halle-Vilvoorde ziet toekomst rooskleurig in

maa 28 dec 2015

Het economisch vertrouwen onder de werkgevers in onze regio staat op het hoogste peil in vijf jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse tewerkstellingsenquête bij 120 leden van Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde. Twee op de drie ondernemers heeft positieve verwachtingen voor 2016 en vier op de tien werkgevers wil nieuwe medewerkers aanwerven.

 

Economisch vertrouwen het hoogst van de afgelopen 5 jaar

Van alle bevraagden geeft 40% aan dat ze extra personeel zal aanwerven in 2016. Ongeveer 45% van de bedrijven verwacht een status quo in het personeelsbestand.

Het ondernemersvertrouwen is sterk toegenomen ten opzichte van vorig jaar. 65% van de ondervraagde werkgevers heeft positieve verwachtingen voor 2016. Het zijn voornamelijk bedrijven uit de bouw en de industrie die zeer positief zijn in tegenstelling tot bedrijven uit de groot- & kleinhandel en transport & logistiek. Dat bedrijven optimistisch zijn over de economische vooruitzichten betekent evenwel niet dat zij ook allemaal gaan aanwerven. Van de bedrijven met positieve verwachtingen in 2016, plant ongeveer 60% extra aanwervingen. Een derde van deze bedrijven mikt eerder op een status quo en 8% vreest te moeten afslanken ondanks de positieve verwachtingen.

Technische profielen blijven knelpunten op de arbeidsmarkt

Opvallend is dat 70% van de bevraagde werkgevers moeilijkheden ondervindt om bepaalde functies in te vullen. Traditiegetrouw is er een duidelijk gebrek aan technisch geschoolde profielen, gaande van geschoolde arbeiders tot ingenieurs. Het tekort aan technisch geschoold personeel blijft een absoluut pijnpunt op de Vlaamse arbeidsmarkt. Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde wil dan ook volop meewerken aan de proeftuinen voor duaal leren in 2016.