Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

24-jarige Syriëstrijdster uit Vilvoorde opgepakt bij terugkeer

24-jarige Syriëstrijdster uit Vilvoorde opgepakt bij terugkeer

Noura Firoud, een 24-jarige vrouw die oorspronkelijk afkomstig is uit Vilvoorde, is vandaag met haar drie kinderen teruggekeerd vanuit Turkije naar België. Ze vertrok in 2013 naar Syrië. “Bij aankomst zal zij naar de gevangenis gebracht worden”, meldt het parket van Halle-Vilvoorde.

 

Zeven jaar geleden vertrok de toen 16-jarige vrouw naar Syrië als echtgenote van Shariah4Belgium-kopstuk Houssien Elouassaki. Nadat Elouassaki in augustus 2013 sneuvelde, hertrouwde ze met een andere Belgische Syriëstrijder. Het koppel kreeg  drie kinderen, die nu vermoedelijk vijf, vier en drie jaar oud zijn.

In september gaf Firoud zich vrijwillig aan bij de Turkse autoriteiten. De vrouw werd vorig jaar in België bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. “Ze heeft een IS-strijder huishoudelijke bijstand verleend, een gezin gesticht en hun drie kinderen opgevoed en verzorgd”, oordeelde de rechter toen. “Dit bewijst dat ze zich actief ten dienste heeft gesteld van IS.”

“Firoud zal bij aankomst naar de gevangenis overgebracht worden”, aldus Gilles Blondeau van het parket van Halle-Vilvoorde. De drie kinderen keerden samen met de vrouw terug. “In eerste instantie zal de fysieke en psychische gezondheid van de kinderen nagegaan worden”, gaat Blondeau voort.  “Nadien wordt een gepaste omkadering voorzien voor hen.”