nmbs2.jpg

30.000 mensen verhuisden in 5 jaar tijd van Brussel naar de Rand

maa 23 feb 2015

Op vijf jaar tijd verhuisden meer dan 30.000 mensen vanuit Brussel naar onze provincie. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Sociale Planning. Het gaat vooral om jonge gezinnen met een hoger inkomen. En dat leidt tot meer verarming in Brussel en tot meer welvaart in de Rand.

Het Steunpunt Sociale Planning van de provincie Vlaams-Brabant bracht de stadsvlucht tussen 2008 en 2012 in kaart. In totaal ruilden zo’n 30.000 mensen de hoofdstad voor de Rand. Volgens Filip De Maesschalck van het Steunpunt Sociale Planning gaat het voornamelijk om gezinnen met kinderen en een inkomen dat hoger is dan het Brussels gemiddelde. Voorts zijn er ook heel wat mensen van niet-Belgische origine die Brussel ontvluchten.

De exodus leidt tot een verarming van onze hoofdstad en tot een verjonging en meer welvaart in onze regio. Al zijn er wel verschillen tussen de gemeenten. “Dat heeft voornamelijk met afstand te maken. Zo krijgen Overijse en Hoeilaart voornamelijk Brusselaars uit Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem. Inwoners van Schaarbeek die willen verhuizen, wijken vaak uit naar Vilvoorde of Machelen. Maar die hebben een andere profiel een lager inkomen dan pakweg een Brusselaar uit Oudergem”, verduidelijkt De Maesschalck. Meer hierover vanavond in het nieuws op RINGtv.