vlaams-brabant_gemeenten.jpg

4 op de 10 Vlaamse gemeenten krijgen geel voor financieel beheer

din 15 dec 2015

De financiële toekomst van heel wat gemeenten ziet er belabberd uit. Dat concludeert BDO, een bedrijf dat gespecialiseerd is in financieel beheer en advies, na een doorlichting van de gemeentefinanciën in Vlaanderen. “38% van de gemeenten verdient zelfs een gele kaart”, aldus BDO.

Sinds het begin  van deze regeerperiode moeten gemeenten de beleids- en beheerscyclus toepassen. Dat moet voorkomen dat gemeenten te diep in het rood gaan en in hun meerjarenplanning investeringen opnemen die financieel niet haalbaar zijn. Met andere woorden: de stand van de gemeentelijke bankrekening mag niet langer in het rood gaan. BDO onderzocht hoe de regels van deze beleids- en beheercyclus worden toegepast bij de verschillende Vlaamse gemeenten.

In 2014 waren er nog steeds 116 gemeentebesturen (38%) die er niet in slaagden om een financieel evenwicht te realiseren tussen ontvangsten enerzijds en de uitgaven en leninglasten anderzijds.

Daarom stellen veel gemeenten geplande investeringen uit. Daardoor is de schuldpositie van de gemeenten op papier niet verslechterd. Maar het is niet op die manier dat gemeenten hun cijfers in evenwicht moeten houden.

Volgens BDO moeten de meerjarenplanningen strikter worden nageleefd om de financiële  doelstellingen te halen. Besparingen, meer efficiënt bestuur en optimalisaties via schaalvergrotingen zijn een must. Want de fiscale druk verder opvoeren is om diverse redenen geen optie.