school_dialect2.jpg

43% van de leerlingen basisonderwijs in de Rand spreekt thuis geen Nederlands

vrij 14 okt 2016

In het basisonderwijs in de Vlaamse Rand zijn er 21.733 leerlingen die thuis geen Nederlands spreken. Dat is omgerekend zo’n 43%, het hoogste percentage in Vlaanderen. 

“De cijfers tonen aan dat het onderwijs onder druk staat”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Willy Segers (N-VA). “Het gaat in de Vlaamse Rand om 16.129 leerlingen uit het basisonderwijs en 5.604 in het secundair onderwijs die thuis geen Nederlands spreken met meer dan 1 van de gezinsleden.”

Het gaat om 43.45% van de leerlingen uit het basisonderwijs en om 41.05% van de leerlingen uit het secundair onderwijs. Dit cijfer ligt beduidend hoger dan in de rest van Vlaams-Brabant waar het gemiddelde op 24% ligt voor het basisonderwijs en op 17,5% voor het secundair onderwijs. Bovendien telt Vlaams-Brabant procentueel gezien al het hoogste aantal leerlingen dat thuis amper Nederlands spreekt.

Vilvoorde neemt de leiding met 3982 leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs die thuis een andere taal spreken. “De problematiek is een illustratie van de druk die op de Vlaamse Rand valt vanuit het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. De scholen kunnen dan wel extra omkadering en werkingsmiddelen krijgen maar het is een punt waar blijvende aandacht voor nodig is,” besluit Vlaams Volksvertegenwoordiger Willy Segers (N-VA).