fruitpluk3.jpg

60 vrijwillige plukkers oogsten fruit hoogstamboomgaarden Pajottenland

maa 7 sep 2015

Zo'n 40 vrijwillers verzamelden dit weekend in de Oude Pastorie in Gaasbeek om een doorgedreven opleiding te volgen tot fruitplukker. Voor het tweede jaar op rij stelt het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevalei een plukteam in om hoogstamboomgaarden in onze regio aan te pakken. 

Voor het tweede jaar op rij zullen vrijwillige fruitplukkers particulieren helpen bij de fruitpluk in hoogstamboomgaarden. Met 60 vrijwilligers zijn ze in totaal, een verdriedubbeling ten opzichte van vorig jaar. “Maar dat is nodig”, zegt Alwin Loeckx van het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevalei. “Wij hebben in de regio vastgesteld dat er heel wat hoogstamfruitbomen niet meer geplukt worden. Dat is zonde van het fruit”, aldus Loeckx.

Voor het fruit geplukt kan worden, krijgen de vrijwilligers eerst een doorgedreven opleiding. Van rijp fruit herkennen tot de hoogstamgeschiedenis van onze regio en veilig op en af een ladder leren gaan. Het Regionaal Landschap is nog volop op zoek naar extra boomgaarden. Maar particulieren die hun boomgaard hiervoor beschikbaar stellen moeten wel een beloning afstaan aan de vrijwilligers. Die doen het onbezoldigd maar krijgen de helft van de fruitopbrengst.