Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Aantal meldingen over geweld en kindermishandeling stijgt

Aantal meldingen over geweld en kindermishandeling stijgt

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Halle-Vilvoorde ziet het aantal meldingen over geweld en kindermishandeling stijgen tijdens de eerste helft van dit jaar. Ook het aantal hulpvragen over psychisch welzijn neemt toe.

Het CAW merkt een stijging op van intrafamiliaal geweld en kindermishandeling. “Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar is het aantal meldingen over kindermishandeling gestegen met 43 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar”, vertelt Elise Moriau, directeur van het CAW Halle-Vilvoorde bezorgd, “veel mensen durven de stap naar hulpverlening niet zetten, dus deze cijfers zijn nog maar het topje van de ijsberg.”

Het CAW krijgt ook meer vragen rond psychisch welzijn. “Tijdens de eerste helft van 2020 werden er ongeveer een derde meer vragen gesteld ten opzichte van dezelfde periode in 2019”, vult Moriau aan. “Door de lockdown voelen mensen stress, angst en eenzaamheid.” 

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk heeft haar dienstverlening moeten aanpassen. “We zijn overgeschakeld op chathulp, telefonie en videobellen”, aldus Moriau. “We gingen ook meer dan 250 keer wandelen met cliënten.” Bij de jongerenwerking JAC zijn de chatoproepen verdrievoudigd.

Minister van Welzijn Wouter Beke heeft extra middelen vrijgemaakt. Daardoor kan het CAW meer inzetten op thema’s als psychosociale begeleiding, relationele problemen en geweld, hulp aan nabestaanden en een specifiek aanbod voor jongeren.